משלוח חינם ברכישה מעל 299ש"ח בדואר רשוםן מתנה על כל רכישה מעל 399 ש"ח
כלורלה היא אצת מיקרו חד-תאית בעל מבנה תא אאוקריוטי הגדלה במים מתוקים. היא נתגלתה בשנת 1890 על ידי המיקרוביולוג ההולנדי בייג'רניק (Beijernick). השם כלורלה נובע מהמילה היוונית "כלורוס" (chloros) שמשמעותה "ירקרק-צהבהב" ומהתוספת הלטינית "אלה" (ella) שמשמעותה "קטן". גודלו של תא כלורלה הוא רק 2-8 מיקרון (מיליונית המטר) ולכן לא ניתן לראות אותו בעין בלתי-מזוינת, אולם מדובר למעשה באורגניזם צמחי שלם. כמו כל התאים האאוקריוטים, תא הכלורלה מכיל גרעין מוגדר, אורגנלות נוספות, כגון מיטוכונדריה וכלורופלסטים, הוא מוקף על ידי דופן תא קשיחה. תאים מסוג זה מרכיבים את תצורות החיים העיליות כמו בני-האדם ומרבית הצמחים הגדלים בכדור-הארץ. כיוון שבמקרה של כלורלה תא זה צריך לספק את צרכיו של אורגניזם צמחי שלם, הוא עשיר בחומרי-תזונה רבים ומגוונים ועל כן נחשב למזון-על (superfood) עבור בני אדם ובעלי חיים אחרים.
ההשערה הרווחת היא כי כלורלה היא הצמח החד-תאי הראשון בעולם בעל גרעין מוגדר ודופן תא, ובשל כך היא ככל הנראה החוליה הראשונה בשרשרת המזון. על בסיס השערה זו, ניתן להסיק כי כל תצורות החיים האחרות המוכרות לנו היום לא היו יכולות להתפתח ללא הכלורלה.
על מנת שבני אדם יוכלו לעכל את חומרי התזונה הרבים המצויים בכלורלה, פותח בשנת 1977 הליך מיוחד שבאמצעותו שוברים את דופן התא של האצה באופן מכאני אשר אינו מערב חום או שימוש באנזימים וכימיקלים. הליך ייחודי זה, אשר זכה לכינוי DYNO-Mill, אינו פוגם באיכות תכולת התא ומאפשר עיכול יעיל של מעל ל-85% מחומרי התזונה הרבים שבו. לאחר שבירת דופן התא טוחנים את האצות לאבקה, ובאמצעות מכשור מתקדם לוחצים את האבקה ליצירת טבליות. סטנדרט ייצור גבוה מבטיח כי הטבליות אינן מכילות שום חומר נוסף פרט לאבקת הכלורלה הטבעית.
כמקור עשיר ברכיבי תזונה רבים ומגוונים, אצת הכלורלה שימשה במזרח הרחוק כמרכיב תזונתי חשוב במשך שנים רבות. בשנים האחרונות, לאחר חשיפתה גם במערב, הופכת הכלורלה במהרה לאחד מתוספי המזון המוערכים ביותר בצפון אמריקה ובאירופה. הכלורלה היא אחד הצמחים הנחקרים ביותר על ידי המדע המודרני. מאות המחקרים מ- 60 השנה האחרונות חשפו שורה של תכונות ושימושים רפואיים של אצה פלאית זו ושל מרכיביה השונים.
• חיזוק, המרצה והסדרה של מערכת החיסון.
• מניעת התפתחות זיהומים.
• זירוז החלמתם של פצעים וכיבים.
• הגנה מפני רעלנים וזירוז סילוקם מהגוף.
• הגנה מפני נזקי קרינה.
• הסדרת תהליכי העיכול ופעולת המעיים.
• זירוז והמרצה של תהליכי גדילה תקינים ושיקום רקמות פגועות.
• האטת קצב ההזדקנות ומניעת מחלות ניווניות.
• פעילות נוגדת גידולים, כולל גידולים סרטניים.
• שיפור במצב וסיוע בהחלמה ממחלות כרוניות שונות כגון: פיברומיאלגיה, יתר לחץ דם, שבץ מוחי, סוכרת, עודף כולסטרול בדם, קוליטיס כיבית, אנמיה, עצירות כרונית.
• תמיכה תזונתית לאוכלוסיות רבות ביניהן: צמחונים, ספורטאים, ילדים עם הפרעות התפתחות ו/או קשב וריכוז, מבוגרים וזקנים הסובלים ממחלות ניווניות, והסובלים מחסרים תזונתיים באופן כללי.
רכיבי התזונה המצויים בכלורלה כאמור מכילה אצת הכלורלה מגוון רחב של רכיבי תזונה המשמשים את בני-האדם, חלקם אף חיוניים, כלומר הגוף אינו מסוגל לייצר אותם בעצמו. למעשה, בהשוואה למזונות צמחיים אחרים, הכלורלה היא אחד ממקורות המזון בעלי המגוון הרחב ביותר של רכיבי תזונה, וכן אחד ממקורות המזון המרוכזים ביותר על פני כדור-הארץ. ריכוז המרכיבים התזונתיים בכלורלה מאוזן באופן טבעי ומגיע בתצורתו הטבעית השלמה, וזאת בהשוואה לכלל תוספי התזונה המצויים כיום בבתי הטבע וחנויות הבריאות, אשר פותחו באופן מלאכותי ממרכיבים מבודדים ממקור טבעי או סינטטי.
חומצות שומן ריכוז חומצות השומן בכלורלה הוא כ-11% והוא מכיל בין היתר גם חומצות שומן חיוניות (EFA) שונות. כ-20% מחומצות השומן באצת הכלורלה הן מסוג אומגה-3 (alpha-linolenic acids). בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים המתייחסים לחשיבות הרבה שיש בצריכה של חומצות שומן מסוג אומגה-3 בתזונה היומיומית לתמיכה בתהליכים ותפקודים תקינים של הגוף, המוח והעצבים ולמניעה של מחלות נפוצות שונות כגון עודף כולסטרול וטרשת עורקים.
כיוון שאצת הכלורלה הינה תא אאוקריוטי אשר מכיל גרעין תא מוגדר, היא מכילה כמות גבוהה יותר של חומצות גרעין מאשר הבקטריות המכונות "אצות כחולות-ירוקות" אשר להן מבנה תא פרוקריוטי אשר אינו מכיל גרעין. חומצות הגרעין (RNA/DNA) הן אבני הבניין המרכיבות את רצף ה- DNA ואחראיות למעשה על תהליכי גדילה, התחדשות ושיקום של תאים. מלאי חומצות הגרעין בגופנו הולך ופוחת עם השנים, ככל שאנו מתבגרים. ירידה בכמות חומצות הגרעין מובילה להאצת תהליכי ההזדקנות ולהיחלשות של מערכת ההגנה החיסונית. היעדר פעילות גופנית, מתח נפשי, זיהום אוויר ומים ותזונה לקויה מובילים להפחתה מוגברת במלאי חומצות הגרעין בגוף.
צריכה של חומצות גרעין עשויה לסייע בחיזוק מערכת החיסון בעיקר על ידי שיפור הפעילות של לימפוציטים מסוג T ו-B וכן של מאקרופאג'ים, ועל ידי כך לסייע במאבק כנגד פולשים מיקרואורגניזמים והתנוונות של תאים, כולל הופעתם של גידולים סרטניים.
תכולת הויטמינים באצת הכלורלה מגוונת ומרוכזת, והיא מכילה ויטמינים מסיסי שומן כגון, ויטמין E, K, ו-A וכן אלפא וביטא קרוטן (פרו-ויטמין A). בנוסף היא מכילה ויטמינים מסיסי מים רבים כגון: ויטמין C, ויטמין B1, B2, B3, B5, B6, חומצה פולית וכן ויטמין B12. לנתונים מדוייקים של ריכוז הויטמינים באצה ראה אנליזה המצורפת למאמר זה.
ויטמין B12 ויטמין זה הוא ככל הנראה המורכב ביותר מבחינת מבנהו הכימי מכל הויטמינים המוכרים לנו. במקרים רבים הוא מגיע בתצורה כימית אשר אינה זמינה מבחינה ביולוגית לגוף האדם. ויטמין B12 מצוי בריכוז גבוה יחסית בכבד בקר, וכן בשרירים, ומצוי בריכוז נמוך יותר בחלב ומוצריו.
בהקשר זה חשוב להדגיש את החשיבות של צריכת ויטמין B12 בתזונה במיוחד בקרב צמחונים, וזאת כיוון שהימצאותו של ויטמין זה במזון מן הצומח נדירה וקיימת נטייה בקרב הצמחונים לפתח חסרים של ויטמין זה. אצת הכלורלה מכילה ריכוז גבוה באופן יחסי של ויטמין B12. ריכוז ויטמין זה באצה גבוה יותר מזה שבכבד בקר. גרם אחד של כלורלה מספק כ- 6.3 מק"ג של ויטמין B-12, הרבה יותר מהמינון היומי המומלץ על פי מדד ה- RDA.
מנה יומית של כלורלה העומדת על כ-3 גרם, מספקת 787% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין B12. חשוב להדגיש כי אצת הכלורלה נמצאה כמכילה את הויטמין B12 בתצורתו הפעילה, אשר הינה זמינה לגוף מבחינה ביולוגית. זאת בניגוד לבקטריות/אצות כחולות ירוקות האחרות אשר נמצא כי מרבית מתכולת הויטמין B12 שהן מכילות היא בתצורתו הלא-פעילה (Psuedovitamin B12) ועל כן הוא אינו זמין לגוף מבחינה ביולוגית. המסקנה העולה מתוצאות המחקרים שנערכו בנושא היא כי מבין שלושת האצות שצוינו, כלורלה היא היחידה היכולה לשמש כתוסף תזונה המספק ויטמין B12 זמין במינון המומלץ עבור צמחונים.
תכולת המינרלים בכלורלה גם היא מגוונת ומרוכזת, וכוללת את מרבית המינרלים החשובים כגון, סידן, מגנזיום, אשלגן, נחושת, ברזל, אבץ ומנגן. במרבית המקרים האצה אינה מכילה יוד, או שתכולתו בה מזערית. תכולת הברזל באצה גבוהה ועומדת על 3.3 מ"ג לכל גרם של אצת כלורלה. מנה יומית של 3 גרם כלורלה מספקת כ-10 מ"ג ברזל, שמהווים 125% מהתצרוכת היומית המומלצת לגבר, וכ- 55% מזו המומלצת לאישה על פי המלצת ה-RDA. בשל כך, מסייעת אצת הכלורלה למנוע אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, ובשילוב עם מרכיבי תזונה נוספים המצויים בה, מסייעת גם בטיפול באנמיה ובמצבים קליניים המאופיינים בחוסר דם על פי הרפואה הסינית המסורתית.
אצת הכלורלה מכילה את ריכוז הכלורופיל הגבוה ביותר מבין כל הצמחים והאצות הידועים. ריכוז הכלורופיל בכלורלה הוא כ-3% והוא גבוה פי שניים לפחות מריכוזו בבקטריה/אצה ספירולינה, ולפחות פי חמישה מאשר בעשבי החיטה והשעורה. כלורופיל משמש בצמח בתהליך הפוטוסינתזה, והוא דומה מאד במבנהו להמוגלובין. תכונותיו ופעולותיו נחקרו זה מכבר, והן ידועות היטב. הכלורופיל משמש בתהליכים שונים הקשורים בטיהור הגוף מרעלים, בעצירת התפתחות זיהומים בקטריאליים ופטרייתיים, מסייע במניעת ריחות רעים מהגוף, מפחית תהליכים דלקתיים שונים, ומסייע בבנייה והתחדשות של תאי דם אדומים ורקמות שונות, נוגד השפעות שליליות של קרינה, מקדם את שגשוג פלורת המעי, משפר את תפקודי הכבד ומפעיל אנזימים המייצרים ויטמינים מסיסי שומן שונים (K,E,A).
זהו קומפלקס ייחודי המצוי בגרעין שבאצת הכלורלה ומורכב בעיקרו מפפטידים, חלבונים, חומצות אמינו, חומצות גרעין, פוליסכרידים, ומרכיבים נוספים. קומפלקס זה התגלה בראשית שנות ה-50' על ידי ד"ר פוג'ימאקי (Fujimaki) מהמרכז למחקר מדעי של הציבור בטוקיו. הוא מתקבל לאחר הליך מיצוי של האצה במים חמים הכולל טכניקות מיצוי מיוחדות כגון צנטריפוגה, ואקום, וייבוש בהקפאה. אצת כלורלה בתצורתה הטבעית, כלומר הלא מיובשת, מכילה כ-5% CGF. מחקרים בבעלי חיים הראו כי הוספה של התמצית למזונם של ארנבות, עכברים, חולדות ועופות הובילו לעלייה בקצב הגדילה שלהן בשיעור שנע בין 10-47% בהשוואה לחיות אחרות. כמו כן נמצא כי החיות שצרכו את התמצית היו פחות חשופות למחלות שונות וכי לא נצפו תופעות לוואי בלתי רצויות. עוד נמצא כי לאחר שהגיעו לבגרות מינית, שיעור ההריונות והלידות בקרבן היה גבוה יותר מאשר חיות אחרות. בשל ההשפעה שנצפתה בניסויים, כונתה התמצית בשם CGF. לאור התוצאות המרשימות שהתקבלו במחקרים אלו ניתן אישור מהרשויות היפניות לבצע מחקרים בבני אדם בכלורלה ובתמציות המתקבלות ממנה, ועליהם נדון בהמשך.
תוצאות המחקר המדעי בכלורלה כאמור, קיימים מחקרים מדעיים רבים שנערכו בכדי לבחון את תכונותיה והשפעותיה הרפואיות של אצת הכלורלה. במאמר זה נסקור את החשובים שבהם ונרכז אותם על פי תחומי המחקר השונים.
מחקרים רבים מעידים על כך כי לצריכה של כלורלה יכולת לסייע בהתגוננות מפני הצטברות רעלנים שונים, חומרי הדברה ומתכות כבדות ולמנוע את הנזקים שעלולים להיגרם בעקבות החשיפה אליהם. נמצא כי רכיבים סיביים שונים בדופן התא של כלורלה הם בעלי יכולת להיצמד לרעלנים ומתכות כבדות, ובכך למנוע את ספיגתם ולאחר מכן לסלקם מהגוף. דיוקסין (Dioxin) הוא שם שניתן לקבוצה של מזהמים סביבתיים המשתחררים בתהליך השריפה שמתבצעת במפעלי תעשייה שונים וכן בתהליך השריפה במזבלות. חומרים אלו נמצאו כגורמים למספר רב של השפעות שליליות, כולל השפעה קרצינוגנית, השפעה רעלנית על מערכת הרבייה, ועיכוב פעילות מערכת החיסון. חומרים אלו יציבים ביותר מבחינה כימית ועל כן מתפרקים בקצב איטי למדי. כמו כן הם מסיסים בשמן והדרך העיקרית להיחשף אליהם היא באמצעות המזון.
באירופה ובאמריקה הצפונית, בשר, ביצים ומוצרי חלב הם המקורות העיקריים לדיוקסין בעוד שביפן גורם החשיפה העיקרי אליהם הוא מאכלי-ים. בסדרה של מחקרים נמצא כי כלורלה גרמה להמרצת תהליך סילוק דיוקסין מהגוף של חולדות באמצעות הצואה, ותוצאות דומות נצפו גם בעכברים. עוד נמצא כי כלורלה הייתה יעילה במניעת הצטברות דיוקסין בכבד באמצעות בלימת הספיגה והספיגה מחדש של דיוקסין ממערכת העיכול. התוצאות ממחקרים אלו מעידות על כך כי כלורלה פועלת גם בכדי למנוע את הספיגה של דיוקסין וכן מקדמת ומזרזת את סילוקו מהגוף.
בעיה נוספת הקשורה לדיוקסין היא הממצאים כי נשים בהריון שנחשפות לחומרים רעילים אלו מעבירות אותם באמצעות השליה אל העובר. זאת ועוד, דיקוסין נמצא גם בחלב האם של נשים מיניקות, בריכוז של עד פי 50 יותר מאשר ריכוזו בפורמולות הנקה שונות, וכי ריכוז זה גבוה פי 20 מהמינון היומי הנסבל על פי המלצת הארגון העולמי לבריאות (WHO). קיים צורך הכרחי למנוע את הנזקים שעלולים להיגרם מחשיפה מוקדמת זו של עוברים ותינוקות לחומרים רעילים מאין אלו, לא רק מכיוון שישנה חשיבות רבה ליניקת חלב-אם על פני פורמולות הנקה, אלא גם מפני שמחקרים מרמזים על כך שהעלייה הדרסטית במספר הילדים בעלי הפרעות ADHD וקשיי למידה עלולה להיות קשורה לחשיפה מוקדמת לדיוקסין. במחקר בבני-אדם אשר בדק את ההשפעה של כלורלה בהקשר זה נמצא כי חלב-האם בקרב נשים מיניקות אשר צרכו כלורלה במינון של 6 גרם ליום, החל מהשבוע ה- 12-16 של ההריון ועד ליום הלידה, הכיל 30% פחות דיוקסין מאשר קבוצת הביקורת. מחקר נוסף בעניין זה מצא כי לא רק שתוספת של כלורלה הפחיתה את רמות הדיוקסין בחלב-האם אלא שהיא גם הגדילה את ריכוז הנוגדנים מסוג IgA בחלב-האם. הימצאות נוגדנים אלו בחלב-אם ידועה כמפחיתה את סיכון התינוק ללקות בזיהומים.
מחקרים נוספים הראו כי לכלורלה יכולת להגן מפני נזקים העלולים להיגרם מחשיפה למתכות כבדות. כלורופלסטים בדופן התא של האצה הם ככל הנראה האחראים ליכולת הגבוהה של האצה להיצמד ולנטרל מתכות כבדות. מחקר בעכברים הראה כי כלורלה שיקמה את העיכוב שנגרם למערכת החיסון בעקבות חשיפה לעופרת. בשנת 1975 קבוצה של חוקרים יפנים מצאה כי כלורלה הגבירה באמצעות השתן והצואה את קצב הסילוק של המתכת הרעילה, קדמיום, מבני-אדם שסבלו מהרעלה שנגרמה כתוצאה מחשיפה למתכת זו.
מחקר משנת 1984 מצא כי כלורלה הגבירה לפחות פי שניים את קצב פינויו של חומר הדברה בשם כלורדקון (chlordecone) מגופן של חולדות. במחקר נמצאו שני מנגנונים להשפעה זו של כלורלה, פעילותו של מרכיב המצוי באצה בשם ספורופולנין (sporopollenin) וכן הפעילות של דופן התא של האצה.
חשוב להדגיש כי כלורלה ו- CGF אינם ידועים כגורמים להשמנה בילדים ומבוגרים וכמו כן אינם גורמים לגדילה שאינה תקינה. הם מסייעים להאצת תהליכי גדילה תקינים ובמיוחד כאשר חל פיגור בקצב ההתפתחות הנורמאלי. בנוסף, מרכיבים שונים בכלורלה נמצאו דווקא כבעלי יכולת לעכב את קצב הגידול של גידולים ותאים סרטניים ועל כך נדון בהמשך.
חיזוק מערכת החיסון בנוסף לחומרים בעלי יכולת היצמדות לרעלנים ומתכות כבדות, מכילה דופן התא של אצת הכלורלה גם חומרים פוליסכרידים בעלי מבנה מורכב. במספר מחקרים נמצא כי חומרים אלו ממריצים את ייצור האינטרפרון וכן את פעילות מערכת החיסון כנגד גידולים. ניסוי קליני בבני-אדם, שכלל 117 משתתפים, הראה כי תמצית של כלורלה המריצה את תגובת הנוגדנים בעקבות מתן חיסון כנגד שפעת בקרב המשתתפים שגילם היה מעל 55 שנים.
מחקר קנדי שהתפרסם בשנת 2005 מצא כי מקטע מתמצית של כלורלה פעל כנגד אאוזינופילים המעורבים בפעילות אלרגית במערכת הנשימה של עכברים. בתנאי מעבדה נמצא כי מקטע זה עיכב את ייצור הציטוקינים על ידי תאי מאסט. ציטוקינים אלו מיוצרים בעקבות פעילות של נוגדנים מסוג IgE. הממצאים ממחקר זה מרמזים על כך כי תמצית כלורלה ו/או המקטע שהופק ממנה עשויים להועיל בטיפול בדלקות על רקע אלרגי.28
השפעה היפוכולסטרולמית ההשפעה ההיפוכולסטרולמית של כלורלה נבחנה במגוון מינים של האצה וביניהם גם Chlorella vulgaris ו- Chlorella pyrenoidosa.31 מחקר יפני שפורסם בשנת 2001 מצא כי אבקה של האצה הפחיתה את רמות הכולסטרול בדם ובכבד של חולדות.32 מחקר עדכני של אותה קבוצת מחקר שפורסם בשנת 2007 מצא כי מנגנון הפעולה של האצה הוא באמצעות השפעה על האנזים CYP7A1 אשר הינו האחראי העיקרי לסינתזה של חומצות מרה מכולסטרול.31
סיוע בטיפול ביתר לחץ דם
מחקר יפני שהתפרסם בשנת 2006 מצא כי תוספת לתזונה של כלורלה מנעה את העלייה בלחץ הדם והפחיתה את השכיחות של שבץ מוחי בקרב חולדות בעלות פגם גנטי הגורם להם לפתח לחץ דם גבוה וללקות בשבץ מוחי. כמו כן נמצא כי אורח החיים הממוצע של החולדות שקיבלו את תוספת הכלורלה היה גבוה מאשר אלו בקבוצת הביקורת. בשנת 2001 התפרסם ניסוי קליני בבני-אדם, שנערך בארה"ב ואשר כלל 24 משתתפים אשר סבלו מלחץ דם גבוה ורובם טופלו בתרופות. במהלך הניסוי המשתתפים הפסיקו את הטיפול התרופתי והחלו לצרוך 10 גרם ליום של כלורלה וכן 100 מ"ג של תמצית נוזלית של האצה. הנתון המעניין הראשון שנרשם הוא שלאחר חודש לא חלה החמרה ברמת לחץ הדם למרות הפסקת הטיפול התרופתי. הנתון השני הוא שלאחר חודשיים של טיפול 38% מהמשתתפים הציגו שיפור מסוים ברמת לחץ הדם וכי בקרב 29% מהם לחץ הדם נשאר יציב. המסקנה היא כי העובדה ששני-שליש מהמטופלים הציגו יציבות או שיפור קל במצב לחץ הדם חודשיים לאחר הפסקת הטיפול התרופתי מעידה על כך כי הוספת הכלורלה לתזונה הועילה או לפחות שמרה את רמת לחץ הדם תחת שליטה.34
טיפול בכיבים עיכוליים מחקר שהתפרסם בשנת 1997 מצא כי אבקה של כלורלה מנעה את היווצרותם של כיבים עיכוליים כתוצאה מסטרס במודלים שונים בבעלי חיים.35 בניסוי קליני שנערך בבני-אדם ואשר כלל שמונה משתתפים אשר סבלו מדלקת מעי כיבית ברמה קלה עד בינונית נמצא כי כל השמונה, אשר זכו לתוספת של 10 גרם כלורלה ליום וכן 100 מ"ג תמצית נוזלית של האצה, חוו הקלה אובייקטיבית בסימפטומים ובנוסף דיווחו על שיפור סובייקטיבי במצבם. תוצאות המחקר היו משמעותיות מבחינה סטטיסטית והמסקנה היא כי כלורלה יעילה ביותר לטיפול בדלקת מעי כיבית.34
קיים תיעוד בספרות המחקרית על כך שהוספה של כלורלה לתרבית של החיידק הידידותי מסוג Lactobacillus הובילה להכפלת קצב ההתרבות שלו פי ארבע מהקצב הרגיל. מכאן ניתן להסיק כי כלורלה תורמת לשגשוג החיידקים הפרו-ביוטיים במעי ועל ידי כך מסייעת למנוע התפתחות יתרה של פתוגנים נפוצים כגון הפטרייה/שמר קנדידה אלביקנס (Candida albicans).4
שיפור הסיבולת במאמץ פיזי ממחקר שנערך בקוראיה והתפרסם בשנת 2006 עולה כי תוספת של כלורלה לתזונה של עכברים שיפרה את ביצועי השחייה שלהם בהשוואה לעכברים מקבוצת הביקורת. החוקרים הסיקו כי הוספת כלורלה לתזונה עשויה לשפר את הסיבולת במאמץ פיזי.36 סיכום
ניתן להזמין דרך האתר, או לבקר אותנו בחנות ברחוב הבילויים 14, גדרה